maandag 31 januari 2011

CBS: werken in zorg is fijn, maar zwaar

Werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg vinden hun werk vaak fysiek en emotioneel belastend. Desondanks zijn ze meer dan gemiddeld tevreden met hun werk. Dat blijkt uit gegevens uit 2009 die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Lees meer bij Nursing.

Campagne voor vrouwen met PMS

Vrouwen met klachten voorafgaand aan menstruatie hebben recht op professionele zorgDe organisatie Care for Women, gespecialiseerd in vrouwen & gezondheid, gaat zich inzetten voor duizenden vrouwen die iedere maand klachten ondervinden voorafgaand aan de menstruatie. De organisatie biedt met de verpleegkundigen een luisterend oor, psycho-sociale ondersteuning en brengen de klachten duidelijk in kaart voor zichzelf en voor de arts, zodat een goede diagnose en behandeling deze vrouwen weer een normaal leven kan geven. Lees meer bij Medicalfacts.

Kwaliteitsnormen voor kankeroperaties

De Nederlandse chirurgen presenteren nieuwe regels voor chirurgische ingrepen bij borstkanker, darmkanker, longkanker en tumoren in weke delen zoals spieren en bloedvaten. Bij borstkanker moet het team bijvoorbeeld altijd uit een gespecialiseerde verpleegkundige en een plastisch chirurg bestaan. Lees meer bij NOS Nieuws.

Training verbetert communicatie tussen verpleegkundige en oudere kankerpatiënt

"Voor de training was het voorlichtingsgesprek vlak voor aanvang van de chemotherapie vooral eenrichtingsverkeer. Nu is veel meer sprake van een werkelijk gesprek (tweerichtingsverkeer) waarin de patiënt ook een inbreng heeft”, stelt Julia van Weert, onderzoeker bij de UvA. Lees meer bij Zorgkrant.nl.
In Nursing staat ook een artikel over dit onderwerp. Daar wordt verwezen naar het onderzoek in Critical Reviews in Oncology/Hematology.

Een nieuwe knie, dit kan misschien niet meer

Jaarlijks krijgen 18.000 Nederlanders een kunstknie. Wat is het juiste moment om voor zo’n operatie te kiezen? Hoelang gaat een knieprothese mee? En kun je daarmee weer knielen? Zeventien vragen over de kunstknie. Lees meer bij PlusOnline.

dinsdag 25 januari 2011

Steunkousen kosten zorg jaarlijks 20 miljoen

Het voorschrijven en dragen van steunkousen kost de zorg jaarlijks ruim 20 miljoen euro per jaar. Niet dat de elastische kousen zo duur zijn in gebruik, de hoge kosten worden voornamelijk veroorzaakt doordat bij veel mensen elke dag thuiszorg moet langskomen om te helpen met het aan- en uittrekken van de kousen. Dat zegt arts-epidemioloog Arina ten Cate-Hoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Lees meer in Parool.
Enkele reacties op het artikel vind je bij Nursing.

Nederland klaar voor levenseindekliniek

Het is haalbaar om in Nederland een levenseindekliniek te beginnen waar mensen worden geholpen hun leven te beëindigen. De kliniek is onder meer voor mensen die euthanasie willen, maar nergens een arts kunnen vinden die dit wil doen. Ook mensen met een diepe doodswens die willen stoppen met eten en drinken, of pillen hebben verzameld, kunnen er na goedkeuring van een arts legaal terecht. Lees meer bij de Volkskrant.

ADHD bij volwassene onderschat

Artsen moeten volwassenen beter screenen op ADHD. De ziekte wordt vaak ten onrechte met jongeren geassocieerd. Driekwart van de ADHD'ers houdt op latere leeftijd ook klachten.
Alleen wordt de stoornis bij volwassenen slecht herkend en nog minder vaak afdoende behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Lees meer bij BN De Stem.
Bericht Trimbosinstituut: Veel problemen voor volwassene met ADHD
De publicatie is hier aan te vragen.

Therapeut, de school uit!

Het zijn niet alleen de ’hyperouders’ die een perfect kind willen, het is ook de zorgmarkt die gehaaid inspeelt op de wens van die onzekere ouder, betoogt kinderfysiotherapeut Paul Helders. Lees meer bij Trouw.

Nederland staat twaalfde op de ranglijst van landen waar kanker het meest voorkomt

Jaarlijks krijgen 286,8 op de honderdduizend Nederlanders kanker, blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het hoge aantal komt deels door de goede diagnose en registratie van de ziekte. Daarnaast speelt het actief screenen een grote rol, met name naar borst- en baarmoederkanker. Ook de vergrijzing in Nederland is een belangrijke factor; kanker komt onder ouderen vaker voor. Lees meer bij de Wereldomroep.
Uit een ander onderzoek zou blijken dat vriendschap helpt borstkanker te overwinnen.

donderdag 20 januari 2011

Stagiairs gezocht voor onderzoek naar gezondheid gedetineerden

Bent u beschikbaar in de komende maanden? Studeert u geneeskunde? Of hebt u een andere studierichting waarin u de medische terminologie hebt geleerd? Bent u nieuwsgierig naar wat er achter de tralies allemaal gebeurt? Kijk voor meer informatie over stageplaatsen op medicalfacts.nl.

Maria Prins hoogleraar Publieke gezondheid

Dr. Maria Prins is benoemd tot hoogleraar Publieke gezondheid, in het bijzonder de epidemiologie van infectieziekten, bij het AMC. Prins is hoofd afdeling Onderzoek bij het cluster Infectieziekten van de GGD Amsterdam. Lees meer bij Skipper.nl.

Fout diëten tijdens zwangerschap verlaagt IQ baby

Aanstaande moeders die diëten tijdens de zwangerschap brengen de gezondheid van hun baby in gevaar. Dat is toch wat enkele Amerikaanse wetenschappers zeggen. De studie werd deze week gepubliceerd in het Amerikaanse, hoogaangeschreven wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, en werd uitgevoerd door wetenschappers van onder andere de University of Texas Health Science Center in San Antonio, een van de hoogst aangeschreven wetenschapsuniversiteiten in de VS. Lees meer bij Het Nieuwsblad.

De Studiecentra HAN hebben een abonnement op het genoemde tijdschrift. Dit vind je door te gaan naar de website van de Studiecentra HAN, in de woordwolk te kiezen voor Online Tijdschriften en vervolgens in de zoekbalk de naam van titel van het tijdschrift in te geven.

Huisartsen herkennen apneu onvoldoende: 260000 onbehandelde patiënten

s Nachts tijdens het slapen meer dan vijf keer per uur stoppen met ademhalen is een zeer ongezonde gewoonte en is kenmerkend voor slaapapneu. Onvoldoende diepe slaap leidt tot gebrek aan energie en stemmingswisselingen en daarmee naar arbeidsongeschiktheid. De verschijnselen worden vaak verward met depressie of burn-out. Gebrek aan voldoende zuurstof bij onbehandeld apneu geeft een sterk verhoogd risico op hoge bloeddruk, CVA, obesitas, hart -en vaatziekten, diabetes en glaucoom. Lees meer bij Medical Facats. Bij de apneuvereniging vind je downloads van de onderzoeken.

dinsdag 18 januari 2011

Voeding en leefstijl na kanker

In Nederland leven zo’n 500.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. De vraag naar adviezen over voeding en leefstijl voor een leven na kanker neemt toe. Daarom lanceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker. Deze op wetenschap gebaseerde brochure geeft voormalig kankerpatiënten aanbevelingen over hoe zij hun voedingspatroon en leefstijl kunnen aanpassen om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen. Lees het volledige bericht bij Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De aanbevelingen vind je hier.

maandag 10 januari 2011

CWZ werft student-verpleegkundigen bij HAN

Het versneld laten doorstromen van pas afgestudeerde verpleegkundigen naar een vervolgopleiding. Dat is een nieuwe manier waarmee het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen wil proberen een tekort aan gespecialiseerd personeel tegen te gaan. Nog dit schooljaar gaat het CWZ op zoek naar verpleegkundestudenten bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen die al een specialisatie voor acute zorg hebben gevolgd. Lees meer bij De Gelderlander.

donderdag 6 januari 2011

Depressieve diabetespatiënt gebaat bij coaching


Depressieve patiënten met een chronische aandoening, zoals bijvoorbeeld diabetesof hart- en vaatziekten, hebben veel baat bij intensieve begeleiding van een verpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
Foto: http://www.flickr.com/photos/93587218@N00/485746241

‘Verpleegkundigen besteden een derde van hun dienst aan medicatie’


Verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis besteden gemiddeld per dienst een derde van hun tijd aan handelingen met geneesmiddelen. Een groot deel hiervan zou overgenomen kunnen worden door de ziekenhuisapotheek, blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis in Den Haag. Lees meer bij nursing.nl.
Foto: http://www.flickr.com/photos/44312356@N04/4726956549

Insturen van artikelen voor Nursing


De redactie van het tijdschrift Nursing en de website www.nursing.nl nodigt alle verpleegkundigen (ook studenten) uit om ideeën voor artikelen in te sturen en/of zelf artikelen aan te leveren. Lees meer bij
Nursing.nl.

Foto: http://www.flickr.com/photos/27337026@N03/3192724798