vrijdag 25 februari 2011

Verpleegkunde populair op hbo‘s

Opleidingen in de gezondheidszorg zijn met 6,5% de snelst groeiende studierichting in het hbo, het hoger beroepsonderwijs. Met name verpleegkunde is populair: daar groeide het aantal studenten dit jaar met 9,5%. Lees meer bij V&VN.

De toekomst van de verpleegkundig specialist

In de zorg van de toekomst heeft de verpleegkundig specialist een eigen rol. V&VN nodigt verpleegkundig specialisten uit om mee te praten over de toekomst van hun vak, in april en mei. Lees meer bij V&VN.

Richtlijn palliatieve sedatie goed gevolgd

De in 2005 geïntroduceerde Richtlijn palliatieve sedatie wordt door artsen grotendeels gevolgd. Dat blijkt uit KNMG-onderzoek. Lees meer bij vev.nl
Download KNMG-publicatie KNMG-richtlijn palliatieve sedatie

Eerste anonieme aangifte agressie

Het Slingeland Ziekenhuis deed de aangifte van bedreiging, fysiek geweld en lokaalvredebreuk onder vermelding van personeelsnummers en het adres van het ziekenhuis. Het Slingeland Ziekenhuis en 4 andere ziekenhuizen in Noord-Oost Gelderland hebben met politie en Openbaar Ministerie een convenant afgesloten, waarin deze anonieme aangifte mogelijk is. Lees meer bij de Zorgkrant.
Op de pagina over Veiligheid en agressie vind je meer informatie over dit onderwerp, inclusief een een titel van een boek hierover. Bron: Verpleegkundigen @ Verzorgenden Nederland.

donderdag 24 februari 2011

'Thuisbevalling veilig'

Eileen Hutton is de eerste verloskundige die is benoemd tot bijzonder hoogleraar midwifery science in Nederland. Op donderdag 17 februari hield zij haar inaugurele rede. De leerstoel is ingesteld door de Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen, AVAG, die dit jaar 150 jaar bestaat. Lees meer bij VU Medisch Centrum.
Bestellen kan via deze link.
Image: 'Baby' http://www.flickr.com/photos/47947583@N00/218574269

donderdag 17 februari 2011

St. Antonius Academie stelt promotieplaats beschikbaar voor verpleegkundigen

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft als topklinisch opleidingsziekenhuis een eigen opleidingscentrum: de St. Antonius Academie. De Academie heeft een groot opleidingsaanbod en houdt zich daarnaast bezig met wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor zijn wij in staat om continue excellente patiëntenzorg te verlenen. Om zorgverbetering verder te stimuleren zal de Academie dit jaar voor de eerste keer de Academiebeurs ‘excellente zorg’ uitreiken. Lees meer bij St. Antonius Ziekenhuis.

‘Meer hbo-verpleegkundigen in ouderenzorg’

Zorginstelling TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) wil komende jaren dertig hbo-verpleegkundigen aanstellen die in samenwerking met hogeschool Saxion zijn opgeleid. Zij gaan zich bezighouden met onder andere technische ontwikkelingen in ouderenzorg. Daartoe is een overeenkomst opgesteld met afspraken over onderzoek, stages en het delen van kennis. Lees meer bij nursing.

vrijdag 11 februari 2011

'Betrek verpleegkundigen meer bij beleid'

Verpleegkundigen moeten actiever deelnemen aan de dialoog over het beleid van de gezondheidszorg, want dit komt de uiteindelijke uitvoering van het beleid ten goede.
Dit stelt Marjolein Ten Holter in haar proefschrift Het woord is aan de zuster. Een narratieve analyse van de bijdrage van verpleegkundigen aan de zorg. Ook moeten verpleegkundigen gaan samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak en de onderlinge 'domeinenstrijd' laten varen. Ten Holter promoveert donderdag 17 februari 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Lees meer bij Nursing.

Gezellig een nachtje logeren in de separeer

Nieuw bij psychiatrische instellingen: de comfort room. Het zachte, vrolijke broertje van de separeercel dat ook nog eens zijn werk uitstekend blijkt te doen. Lees meer bij DePers.nl.