woensdag 30 maart 2011

Fysiotherapie in statistieken


Het onderzoekscentrum NIVEL heeft in samenwerking met het LIPZ (Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg) de jaarcijfers van 2009 uitgebracht op het gebied van de Fysiotherapie. Daarnaast bevat de publicatie een overzicht van trendcijfers vanaf 2003. Het betreft gegevens over de patient, de verwijzing, het gezondheidsprobleem, de behandeling en de evaluatie van de behandeling. De publicatie staat online en in het studiecentrum.

Pubmed lanceert mobiele site


Het is vanaf nu mogelijk om de medische databank Pubmed te raadplegen op de smartphone. Dat kan via deze link. Daarnaast is er uitleg over het gebruik van de site beschikbaar in het NLM Technical Bulletin.


woensdag 23 maart 2011

HanzeBlog: Geschreven portretten : uit het leven van de logop...

HanzeBlog: Geschreven portretten : uit het leven van de logop...: "Ook de beroepsverening van logopedisten besteedt aandacht aan de boekenweek. De NVLF presenteert een aantal portretten van logopedisten die..."

Instructiefilms Pubmed op You Tube


Pubmed heeft een aantal instructiefilms op You Tube geplaatst.

Hierin wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je resultaten bewaard en een email alert installert.

Handige aanvulling op de al bestaande tutorials, zoals Quick Tours.
http://www.nlm.nih.gov/bsd/disted/pubmed.html

dinsdag 22 maart 2011

GGZ verpleegkundigen zouden slechte voorbeeld geven

GGZ-verpleegkundigen zouden beter getraind moeten worden om de lichamelijke gezondheid van hun patiënten te beoordelen en te verbeteren. Daarbij is het van belang dat ze zich realiseren dat ze zelf een voorbeeldfunctie hebben. Lees meer bij Welingelichte kringen.

maandag 21 maart 2011

Nieuwe databank 'Zorg op afstand'

Vilans, een onafhankelijk kenniscentrum in de zorg, lanceert een nieuwe databank met Nederlandse projecten van zorg op afstand in de langdurende zorg. Het gaat om zorg en ondersteuning die met moderne communicatietechnologie op afstand geleverd wordt aan mensen die zelfstandig thuis wonen. Veel zorgorganisaties experimenteren hiermee. Vilans maakt de projecten én reeds succesvol lopende diensten nu in één overzicht zichtbaar op Zorg op Afstand. Er staan momenteel twee projecten voor fysiotherapie op afstand vermeld.

Bron: fysioforum.nl

maandag 14 maart 2011

Bookshelf van U.S. National Library of Medicine

Bookshelf geeft gratis toegang tot meer dan 700 publicaties op het gebied van 'life science' en gezondheidszorg. De gebruikers kunnen eenvoudig de publicaties downloaden of erin bladeren via de pdf. Lees meer via deze link bij PubMed.

Medisch specialist wil gewone werkweek

Ook gynaecologen, reumatologen en neurologen willen niet altijd meer voltijds werken. Man én vrouw werken liever wat minder uren per week. Dit heeft zijn weerslag op de aanwas in de opleidingen. Lees meer bij Nivel.

donderdag 10 maart 2011

Loopkans na dwarslaesie betrouwbaar voorspellen

Onderzoeker Joost van Middendorp en andere artsen van het UMC St Radboud hebben een betrouwbare formule ontwikkeld die voorspelt of iemand weer zelfstandig kan lopen na een dwarslaesie. Vier eenvoudige lichamelijke testen, waaronder krachtmeting in de kuitspier en het bovenbeen, én de leeftijd van een patiënt vormen de basis voor een betrouwbare en snelle voorspelling. De onderzoekers kwamen tot hun formule na analyse van 492 dwarslaesiepatiënten uit 19 Europese landen. Het onderzoek is online in The Lancet gepubliceerd.

Bron: www.fysioforum.nl

dinsdag 8 maart 2011

Internetprogramma voor mensen met artrose

Bewegen houdt de spieren sterk, gewrichten soepel en geest gezond. Ook bij mensen met artrose. Activiteiten zoals wandelen en fietsen worden gemakkelijker. Het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) ontwikkelde en onderzoekt momenteel een beweegprogramma op internet voor mensen met artrose tussen de 50 en 70 jaar.

maandag 7 maart 2011

Ergotherapie in een krachtwijk

In de wijk Hatert (één van de krachtwijken) in Nijmegen wonen procentueel gezien bijna twee keer zoveel uitkeringsgerechtigden als in de rest van Nijmegen. De afstand tot de arbeidsmarkt is groot. Deze afstand wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de omgeving, de persoonsgebonden factoren en leefstijl. Hoe kan ergotherapie de arbeidsre-integratie van mensen met een uitkering vergroten? Wat is de meerwaarde van ergotherapie in een krachtwijk?


Lees meer over dit onderwerp in het gelijknamige artikel in het laatste nummer van het Wetenschappelijk tijdschrift voor Ergotherapie OF bekijk de afstudeerscriptie op de HBO-Kennisbank die aan het artikel vooraf ging.