vrijdag 29 april 2011

Onbeperkt op weg met de scootmobiel

In het nieuwste nummer van het 'Tijdschrift voor Ergonomie' staat een zeer uitgebreid artikel over scootmobielen. De scootmobiel is een handig vervoermiddel voor mensen die slecht ter been zijn. De scootmobiel heef teen lage instap, een goede zitting, en je kunt er zowel buiten als binnen mee rijden. Het nadeel is echter dat deze door de beperkte capaciteit van de accu, de lage snelheid en het gebrek aan comfort niet geschikt is voor lange afstanden.

In het kader van een afstudeerproject van de faculteit Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft is er een ontwerp gemaakt voor een scootmobiel die opgevouwen kan worden en meegenomen kan worden in het openbaar vervoer. Het artikel gaat diep in op het gebruikersonderzoek vooraf.

Lees meer in het 'Tijdschrift voor Ergonomie' nr 1 2011; te vinden op de bovenverdieping van het studiecentrum Kapittelweg.
FB

Verandering aanpak zorg voor COPD- en astmapatiënten

De zorg voor chronisch zieken moet beter en efficiënter. Daarom is in Nederland gekozen voor een programmatische aanpak, waarin een multidisciplinair team van zorgverleners, zorg en ondersteuning verleent en de patiënt centraal staat. Van patiënten wordt in de nieuwe opzet verwacht dat zij zelf een actieve rol op zich nemen en zoveel mogelijk regisseur zijn van de zorg die zij krijgen. Zorgverleners ondersteunen patiënten daarbij. Lees meer over het onderzoek hiernaar door het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), uitgevoerd met subsidie van het Astma Fonds.

Bron: Nivel
FB

woensdag 20 april 2011

Iceman lijkt zijn zenuwen de baas
Het lijkt erop dat Iceman Wim Hof zijn autonoom zenuwstelsel kan aansturen. In Lapland liep hij laatst op blote voeten bij min 10 graden tien kilometer in 56 minuten. Ook staat hij tot aan zijn kin 2 uur lang in een bak met ijsklontjes. Dit lukt omdat hij door concentratie en meditatie delen van zijn lichaam van kou kan afsluiten. UMC St Radboud onderzocht zijn prestaties en Wim Hof's bewering wordt nu voorzichtig onderschreven. Maar wetenschappelijk bewijs voor de beinvloedbaarheid van het autonoom zenuwstelsel door meditatie zal er pas komen als een groter aantal door Wim Hof getrainde proefpersonen dezelfde resultaten kunnen laten zien. ks
Verder lezen?
Log in bij LexisNexis en zoek op de titel van dit bericht.

maandag 18 april 2011

NDF Voedingsrichtlijn in het kort


Eind 2010 werd de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn bij diabetes gepresenteerd. Nu is er ook de NDF Voedingsrichtlijn in het kort. Een handige samenvattingskaart die de professional moet helpen bij het toepassen van de richtlijn in de praktijk.
Tijdens diverse congressen komend voorjaar wordt de kaart gratis uitgereikt bij de stand van DNO en FrieslandCampina. Het document kan via de site van de Nederlandse Diabetes Federatie worden gedownload.

dinsdag 5 april 2011

Pubmed workshop docenten

Vanochtend vond de 'eerste' Pubmed workshop voor docenten plaats. Niet al teveel aanmeldingen, wel een hoop enthousiasme. Onderwerpen die aanbod kwamen waren: MeSHtermen, zoeken met meerdere termen, full-text artikelen zoeken en het bewaren van artikelen. De presentatie vind je hier online.
FB

vrijdag 1 april 2011

Schakelaar en dimmer bepalen tremor bij Parkinson

"Veel Parkinsonpatiënten lijden aan tremor, een samentrekking van spieren, die een voortdurende schudbeweging veroorzaakt. Het is één van de bekendste en zichtbaarste symptomen van de ziekte - en een van de meest mysterieuze. Hersenonderzoeker Rick Helmich van het Donders Institute ontdekte dat bij het onstaan van tremor niet één, maar twee hersengebieden zijn betrokken. Deze nieuwe resultaten, waarover Helmich publiceerde in het laatste nummer van Annals of Neurology, kunnen aanzet geven tot nieuwe behandelingen: zo zou de tremor mogelijk 'uitgeschakeld' kunnen worden door direct in te grijpen op de tremorschakelaar, telkens als de tremor begint." Bron: http://www.ru.nl/@804137/schakelaar-dimmer/ Bekijk het artikel via de website van de studiecentra; zoek naar het tijdschrift Annals of Neurology en klik door naar het artikel.