maandag 27 juni 2011

Artsenwijzer Diëtetiek geactualiseerd


De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft Artsenwijzer Diëtetiek geactualiseerd en aangepast. De vraag naar Artsenwijzer Diëtetiek is nog altijd groot, maar de inhoud was op een aantal punten verouderd. Dit was reden voor de NVD om de leidraad volledig te herzien.
De herziene Artsenwijzer Diëtetiek, een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), is zowel in boekvorm als middels een geheel nieuwe en gebruiksvriendelijke website (www.artsenwijzer.info) beschikbaar. Deze nieuwe versie is aangepast naar de laatste wetenschappelijke inzichten en bevat een aantal nieuwe onderwerpen zoals bariatrische chirurgie en short bowel syndroom. Het feit dat het inmiddels de vierde herziene druk betreft met een oplage van 60.000 exemplaren, bewijst dat hiermee in een behoefte wordt voorzien. De benaming Artsenwijzer Diëtetiek dekt de lading eigenlijk niet helemaal, want naast artsen is het ook interessante kost voor andere zorgaanbieders. ks

Krankenhaus Schongau: Hörschäden bei Babys noch besser und früher erkennen


Schongau - Etwa eines von 1000 Neugeborenen kommt mit Hörschaden zur Welt. Um diese möglichst schnell zu behandeln, wird im Krankenhaus Schongau modernste Medizin-Technik angewandt....
An den Krankenhäusern in Schongau und Weilheim wird dieser Test schon seit vielen Jahren vorgenommen. „Die Mehrzahl der kindlichen Schwerhörigkeiten sind im Mittel- oder Innenohr lokalisiert und können mit einer speziellen Methode, im Fachjargon OAE genannt, erfasst werden“, erklärt Gerda Guderian, die Leiterin der Geburtshilfe-Station am Schongauer Krankenhaus.
Seit einigen Wochen haben die Krankenhäuser Schongau und Weilheim ein neues Messgerät, genannt AABR, das das Hörvermögen noch genauer erfassen kann. „Bei der Anwendung des bisherigen Gerätes konnte es zu kontrollbedürftigen falsch-positiven Befunden kommen. Dies führte zu einer unnötigen Beunruhigung der Eltern“, so Guderian weiter.
Die neuen Geräte, die Hörstörungen regelrecht „im Schlaf“ erkennen können, ermöglichen den Kindern eine sehr schonende und schmerzfreie Untersuchung. Bei der sogenannten Hirnstamm-Audiometrie wird der gesamte auditive Signalweg vom Ohr bis hin zum Hirnstamm getestet, so dass auch seltenere Hörstörungen wie auditorische Neuropathie oder andere neurale Defekte entdeckt werden können.
Weiter lezen? Hier klicken ks

donderdag 23 juni 2011

Helpdesk bij vragen over euthanasie

Verpleegkundigen en verzorgenden die te maken krijgen met vragen over euthanasie, van de patiënt zelf of van de familie, kunnen nu terecht bij een telefonische helpdesk. Een daartoe opgeleide SCEN-verpleegkundige ondersteunt en adviseert je telefonisch bij alle vragen en onzekerheden over euthanasie, hulp bij zelfdoding en andere vragen rond het levenseinde. SCEN betekent Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Voor meer informatie, klik hier.
mr

woensdag 22 juni 2011

Behoud goede zorg voor longen

Door alle door Den Haag aangekondigde bezuinigingen op de Gezondheidszorg komen o.a. de vergoedingen voor fysiotherapie en voor hulp bij het stoppen met roken in de verdrukking. Het Astmafonds doet een oproep een protestbrief te sturen naar de leden van de Tweede Kamer. Voor meer informatie, klik hier. Het is natuurlijk ook mogelijk te protesteren tegen andere aangekondigde bezuinigingen, bijv. die op de GGZ!
mr

vrijdag 17 juni 2011

Inzicht in eigen voedingspatroon

Via een persoonlijk gezondheidsdossier op internet kunnen patiënten sinds kort richtlijnen over gezonde voeding, overgewicht en ondervoeding raadplegen. Mensen met een dossier op de website www.patient1.nl kunnen een voedingsdagboek bijhouden en hun eigen voedingspatroon controleren. Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit in onderzoek en toepassing van kennis op het gebied van voeding en ziekte. Daarom lanceert het ziekenhuis een voedingsmodule als onderdeel van het persoonlijk gezondheidsdossier Patiënt1. Lees hier meer.

vrijdag 10 juni 2011

Beroepsmonitor Fysiotherapie 2010

In het rapport ‘Wederom gezonder en beter’ kunt u de resultaten bekijken van de tiende meting van de Beroepsmonitor Fysiotherapie. Deze meting vond plaats in het voorjaar van 2010 en is uitgevoerd in samenwerking met het ITS, Radboud Universiteit Nijmegen.

De Beroepsmonitor Fysiotherapie is een jaarlijks terugkerende peiling van het KNGF onder een willekeurige groep van 3.600 fysiotherapeuten. In deze peiling komen de werksituatie en mening van fysiotherapeuten over actuele thema’s en wensen aan bod. Ook zijn er vragen opgenomen over behoeften ten aanzien van ondersteuning door het KNGF. Mede op basis van de resultaten van de Beroepsmonitor kan het KNGF haar beleid aanscherpen en u nog beter van dienst zijn.


Bron: http://www.fysionet.nl/
FB

UMCN opent twee digitale poliklinieken

Vanaf 1 juni beschikt de afdeling Reumatische Ziekten over twee Digitale Poliklinieken: één voor patiënten met Reumatoïde Artritis (RA) en één voor patiënten met Sclerodermie (SSc).

Via de Digitale Polikliniek is het mogelijk digitaal je eigen medisch dossier te bekijken.
Ook kan je chatten met lotgenoten, berichten plaatsen op een speciaal forum en alle belangrijke informatie lezen betreffende RA en SSc. Via het e-consult kunnen er persoonlijke vragen gesteld worden aan het behandelteam.

Interesse in digitale mogelijkheden in de gezondheidszorg? Bekijk eens de nieuwe aanwinst van het studiecentrum voor meer voorbeelden:

Ekkelboom, John, Ketelaar, Pim, Muller, Frank. (2011) eHealth in Beeld: 21 praktijkverhalen over digitaal dokteren. KNGM
FB

Plaatsingscode: 601.6 EHEA

Bron: http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/ReumatischeZiekten/Pages/Tweedigitalepolikliniekenper1juni.aspx