maandag 26 september 2011

Onderzoek naar beroepsziekten bij verpleegkundigen

Nachtwerk, medicijnen en medische apparaten: kunnen die een beroepsziekte veroorzaken bij verpleegkundigen? Om dit te achterhalen, vindt deze maand een grootschalig onderzoek plaats onder 200.000 (voormalig) verpleegkundigen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het NKI-AVL in Amsterdam en het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. Dat het onderzoek leeft onder verpleegkundigen, blijkt uit de reacties die verpleegkundigen plaatsten nadat ze het bericht lazen op www.nursing.nl.

maandag 19 september 2011

Geen verwijsbrief meer voor logopedieVanaf 1 augustus 2011 kunnen patiënten zonder verwijsbrief naar de logopedist. Een verwijzing van de huisarts is dan niet langer nodig bij klachten op het gebied van de stem, spraak, taal, of het slikken. Het besluit om logopedie direct toegankelijk (DTL) te maken is onlangs goedgekeurd.


ks

donderdag 15 september 2011

852 miljoen voor langdurige zorgIn een convenant met de zorgsector zijn afspraken gemaakt door Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner over een structurele extra investering in de langdurige zorg van 852 miljoen euro per jaar. Dat betekent dat er 12.000 mensen meer in de zorg een baan kunnen vinden, en dat er meer mensen beter opgeleid kunnen worden voor de zorg.
Klik hier voor meer informatie.

mr

donderdag 8 september 2011

Telehealth UMC St Radboud

Universitair medisch Centrum St Radboud trekt de Betuwe in. Een vijftiental eerstelijns zorgpraktijken in de Over-Betuwe gaat vanaf de zomer 2012 samen met het Radboud aan de slag in een nieuw gezondheidscentrum in de Thermionhallen in Lent. Bijzonder aan de samenwerking is de toepassing van telezorg. Specialisten van het radboud zullen via directe televerbindingen met de huisarts de klachten van patiënten in zijn bijzijn bespreken. DS
Bron: Skipr

dinsdag 6 september 2011

Zegelgezond: nieuw keurmerk voor medische websites

Binnen enkele maanden komt er een kwaliteitskeurmerk voor websites met medische en gezondheidsinformatie: het zogenoemde Zegelgezond. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars financiert de start van Zegelgezond.

In Nederland zijn op dit moment naar schatting 15.000 websites over gezondheid en medische zaken, lees verderks

donderdag 1 september 2011

Richtlijn Hartrevalidatie herzien

Onlangs is de KNGF richtlijn Hartrevalidatie opnieuw verschenen. Deze richtlijn vervangt de KNGF richtlijn Hartrevalidatie uit 2005. Op basis van een literatuurupdate zijn nieuwe aanbevelingen geformuleerd voor het fysiotherapeutisch handelen.De richtlijn is opnieuw ingedeeld en bestaat, naast de samenvattingkaart en verantwoording en toelichting, uit twee praktijkrichtlijnen; Coronialijden en Chronisch hartfalen.Alle KNGF richtlijnen staan online via deze link.Voor meer informatie lees het artikel in het laatste nummer van Fysiopraxis, aanwezig op de bovenverdieping van het studiecentrum.FB

Oefengids voor revalidatie na een beroerte

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde te Utrecht heeft samen met revalidatiecentra, ziekenhuizen en verpleeghuizen de oefengids 'Zelf oefenen na een beroerte (CVA)' opgesteld. Met deze gids kunnen patienten zelfstandig oefenen, eventueel met hulp van familie en verzorgers. Intensief oefenen is belangrijk na een beroerte maar geld voor extra therapeuten is er vaak niet. Instellingen zoeken naar nieuwe manieren om de intensiteit van het oefenen te verhogen. In de toekomst volgt er ook een oefen-app.

De oefengids bevat oefeningen voor schouder, hoofd, nek, romp, arm, hand en been. Een deel van de oefeningen bestaat uit alledaagse handelingen, zoals tandenpoetsen of de gordijnen openen en sluiten. De oefeningen zijn in drie verschillende (kleur)groepen verdeeld, afhankelijk van hoe ernstig iemand aangedaan is.

Voor meer informatie: Snel in Beweging
Of lees het artikel in het laatste nummer van Revalidatie Magazine, aanwezig op de bovenverdieping van studiecentrum Kapittelweg.
FB