woensdag 21 december 2011

Veilige feestdagen voor kinderenOok met de feestdagen behoren kinderen niet te roken en te drinken. Hoe ga je daarmee om als ouder? Het Trimbos-instituut start samen met Stivoro de campagne 'Uw kind en roken, drinken en blowen. Hoe pak jij dat aan?’. Zie hier.

dinsdag 20 december 2011

Het verbinden van de wetenschap met de praktijk en het onderwijs


In nr. 12/2011 van Logopedie en Foniatrie is een interview met Ellen Gerrits verschenen, de nieuwe lector voor logopedie aan de Hogeschool Utrecht. Gerrits benadrukt het belang van het aantonen van het effect van logopedisch handelden.
Zij wil zich ervoor inzetten dat de ruim aanwezige kennis over good practice op papier komt te staan. Vervolgens zou de effectiviteit van good practice gemeten en getest moeten worden.
Maar niet alleen wetenschappelijk onderzoek is belangrijk in het kader van evidence based handelen. Ook de ervaring van de logopediste moet als belangrijke kennis beschouwd worden.
Verder lezen: Het nieuwste nummer van Logopedie en Foniatrie is te vinden in het Studiecentrum Kapittelweg. ks


woensdag 14 december 2011

Emotioneel welbevinden kan ziekteherstel beïnvloedenIedereen weet eigenlijk wel dat mensen die goed in hun vel zitten een betere genezingskans hebben dan mensen met emotionele problemen. Daar is nu ook wetenschappelijk onderzoek naar verricht door de Universiteit Twente en het Trimbos-instituut.mr

maandag 5 december 2011

Effecten van een zoutarm dieet op de bloeddruk, hormonen en lipiden bij mensen met een normale of verhoogde bloeddrukIn deze herziene versie over de beperking van zoutinname wordt een afzonderlijke analyse van studies met een duur van 2 tot 4 weken of langer uitgevoerd.

Zoutarme diëten verminderden de systolische bloeddruk met 1% bij blanke mensen met een normale bloeddruk en met 3,5% bij blanke mensen met verhoogde bloeddruk. Het effect was vergelijkbaar in studies van 4 weken of langer. Er waren stijgingen van sommige hormonen en vetten te zien, die op langere termijn schadelijk kunnen zijn. Echter, de studies waren niet ontworpen om op lange termijn effecten op de gezondheid te meten. Daarom weet men niet of een zoutarm dieet de gezondheid verbetert of verslechtert.

Het merendeel van de mensen die deelnamen aan de onderzoeken waren blanken, maar in het kleine aantal niet-blanken was de bloeddrukverlaging iets groter. Meer onderzoek naar verminderde zoutinname is nodig, vooral op niet-blanke bevolking.

KS