donderdag 26 april 2012

Medicatieveiligheid ouderen


De beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland vindt dat de medicatieveiligheid in de ouderenzorg snel moet verbeteren. Steeds vaker wordt medicatie door onvoldoende of niet geschoolde medewerkers toegediend. “Het is geen kwestie van wat pilletjes uitdelen”. Het opleidingsniveau van medewerkers in verpleeghuizen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Steeds vaker worden helpenden ingezet voor taken die bij verpleegkundigen of verzorgenden IG thuis horen. “Soms krijgen helpenden een cursus medicatieverstrekking van een paar uur. Als je doorvraagt, hebben mensen vaak geen idee.


Voor meer informatie: zie hier.

maandag 23 april 2012

Scripties Verpleegkunde in HBO-Kennisbank


Steeds meer scripties van de HAN komen in de HBO-Kennisbank. Onlangs zijn opnieuw scripties van Verpleegkunde aan deze databank toegevoegd.

De scripties gaan onder andere over autisme, ouderdom, intensive care en hospices. Je vindt ze door op deze link te klikken. De scripties hebben als eindcijfer minimaal een 7 en zijn gratis en fulltext toegankelijk. Op deze manier wil de HAN bijdragen aan Open Access, zodat onderzoek beter beschikbaar komt voor belangstellenden.

woensdag 11 april 2012

Tiener met een gezonde leefstijl is gelukkiger

Tieners die roken, drinken en ongezond eten, zijn minder gelukkig dan leeftijdgenoten met een gezonde leefstijl. Dit concluderen Britse onderzoekers op basis van een grootschalig onderzoek.
Volgens de onderzoekers laten de gegevens een duidelijk verband zien tussen ongezonde leefgewoonten en lagere geluksscores onder tieners, ook als factoren zoals geslacht, gezinsinkomen en opleiding van de ouders worden meegenomen.

De conclusies zijn gebaseerd op de antwoorden van 5000 kinderen tussen de 10 en 15 jaar op vragen over hun leefstijl en mate van geluk. De onderzoekers van de University of Essex gebruikten daarvoor gegevens uit een langetermijnstudie onder 40.000 Britse huishoudens, ‘Understanding Society’.

Het onderzoek is beschreven in het hoofdstuk ‘Happiness and health-related behaviours in adolescence’ in het boek Understanding Society, findings 2012 (te downloaden via de link).

Bron: groenkennisnet.nl
DS

woensdag 4 april 2012

Meerderheid lectoren wil Open Access publiceren

Bijna 90% van de lectoren staat positief tegenover het vrij beschikbaar maken van hun toegepaste onderzoeksresultaten, zo blijkt uit onderzoek van SURFfoundation.

Deze lectoren, werkzaam als onderzoekers bij hogescholen, zijn bereid in de toekomst hun onderzoek daadwerkelijk Open Access te publiceren. Jaarlijks produceren lectoraten bij hbo-instellingen vierduizend publicaties, waarvan op dit moment slechts eenderde vrij toegankelijk is. In het zojuist verschenen onderzoek Lectoren en hun publicaties geven lectoren aan dat zij praktische ondersteuning nodig hebben bij het invoeren van hun publicaties. Ook willen ze informatie over wat Open Access publiceren precies behelst.


Lees meer op SURFfoundation.

maandag 2 april 2012

Voedingstoffen: "Tekorten i.d. Nederlandse Voeding"

Recent wordt steeds duidelijker dat we niet alle benodigde voedingsstoffen uit onze voeding halen en dat dit zelfs met een gezond voedingspatroon niet haalbaar is. Suppletie met essentiële microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren etc.) is dus pure noodzaak. Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Lees meer bij soe.nl.
De Studiecentra HAN hebben een abonnement op het Tijdschrift voor orthomoleculaire geneeskunde, [Stichting Orthomoleculaire Educatie]. Het is een papieren versie die je vind via de Catalogus HAN.

Foto: http://www.flickr.com/photos/53611153@N00/297475857