woensdag 23 mei 2012

Pubmed: Limits vervangen door keuzemenu

Om het voor de gebuiker van Pubmed makkelijker te maken het aantal resultaten op een overzichtelijke manier te verkleinen heeft Pubmed de Limits-knop vervangen door een keuzemenu aan de linker kant van het scherm. Zo kan je selecteren op full text artikelen, datum van publicatie, soort onderzoek, taal en zelf filters toevoegen door te klikken op Choose additional filters. Er verschijnt een bericht waarin vermeld wordt welke filters aanstaan. Filters verwijderen gebeurt door te klikken op Clear all. Dit is belangrijk omdat de filters anders bij een volgende zoekactie meegenomen worden. Hier zie je de link naar de You Tube instructie.
Bron: http://www.nlm.nih.gov/pubs/techbull/mj12/mj12_pm_sidebar.html KS

maandag 14 mei 2012

Het beste medicijn is om ziektes te voorkomen: bewegen.

In deze tekenfilm onderbouwt de Canadese huisarts dr. Mike Evans op een leuke en bijzondere manier wat het beste medicijn is om ziektes te voorkomen: bewegen. De slotvraag aan de kijker is: “Can you limit your sitting en sleeping to just 23 ½ hours?”. Dr. Mike Evans geeft les aan de Universiteit van Toronto en is de oprichter van het Health Design Lab aan het Li Ka Shing Knowledge Institute.
Klik hier voor het filmpje. Bron: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/in-beeld/in-beeld/article/het-beste-medicijn/ ks

SCP: 'Nederlandse zorg is ondermaats'

De prestaties van Nederland op het gebied van de gezondheidszorg zijn onder de maat. Dit staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat woensdag 9 mei 2012 is gepresenteerd. In het rapport worden verschillende publieke sectoren van 28 OESO landen vergeleken. De Nederlandse gezondheidszorg scoort in het rapport een 4,5. Daarmee staat Nederland op een gedeelde zestiende plaats, samen met Oostenrijk en Slovenië. Japan staat met een 9,0 bovenaan de lijst, gevolgd door Zweden (8,1), Zwitserland (7,5), Noorwegen (7,2) en Australië (6,7). Onderaan staan Estland (1,5), Hongarije (1,0) en Slowakije (0,4). DS Bron: Skipr actueel

maandag 7 mei 2012

Zwangere vrouwen volgen vitamine-adviezen niet op

Meimaand is groeimaand, en daarom besteedt het Vitamine Informatie Bureau deze maand extra aandacht aan de voeding van de zwangere vrouw. Voor hen is goede voeding belangrijker dan ooit, omdat hun kindje ook ‘mee-eet’. Zwangere vrouwen zijn zich niet altijd bewust dat vitamines heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hun baby. Ze krijgen extra vitamines geadviseerd, maar slikken deze vaak niet.

Gedurende de gehele zwangerschap is de behoefte aan vitamines en mineralen verhoogd. Van vitamines is de ADH gemiddeld zo’n 40% hoger en van mineralen 20%. Dat komt omdat veel vitamines en mineralen een belangrijke rol spelen bij de groei en ontwikkeling. Denk aan ijzer, zink, B-vitamines en vitamine A. Van sommige vitamines is de behoefte zo groot, dat het advies geldt om er extra van te slikken. Dit geldt voor foliumzuur en vitamine D. Verder lezen? ks


SULCS: een nieuw ergotherapeutisch meetinstrument

De SULCS (Stroke Upper Limb Capacity Scale) is een nieuw ontwikkeld ergotherapeutisch meetinstrument die de arm- en handvaardigheid van patienten na een stroke kan meten. Bestaande meetinstrumenten voor arm- en handvaardigheid na een CVA zijn vaak niet geschikt voor patiënten met armvaardigheid, maar zonder handvaardigheid. Sommige instrumenten zijn alleen gericht op handvaardigheid, andere meten zowel vaardigheden als motorische functies. De Stroke Upper Limb Capacity Scale (SULCS) is een nieuw meetinstrument dat bestaat uit taken op vaardigheidsniveau. De SULCS kan snel en gemakkelijk worden afgenomen dankzij start-en-stopregels.

Lees het hele artikel hier in het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Ergotherapie. Op de website van de Maartenskliniek staat het meetinstrument.
FB