woensdag 13 juni 2012

ZegelGezond maakt kwaliteit van gezondheidswebsites duidelijk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel mis is met publieksinformatie over gezondheid en ziekte op internet. Van de ongeveer 15.000 Nederlandstalige websites is de helft niet in orde; de gezondheidsinformatie is verouderd, onduidelijk, incompleet en soms zelfs onjuist. Tegelijkertijd wordt deze informatie veel gebruikt; acht op de tien Nederlanders zoeken éérst gezondheidsinformatie op internet en gaat pas daarna naar de dokter. Veel mensen komen daardoor verkeerd geïnformeerd bij de arts.
Zegelgezond gaat hier verandering in brengen. ZegelGezond is een maatschappelijk initiatief dat mensen helpt de beste online gezondheidsinformatie te vinden. Het publiek herkent deelnemende websites aan het zegel en kan via een zoekmachine snel en makkelijk de hoogst gewaardeerde informatie op aangesloten websites vinden. ks
Bron: http://www.zegelgezond.nl/

dinsdag 12 juni 2012

Voorlichtingsfilmpjes anesthesie voor kinderen

Het Sophiakinderziekenhuis in Rotterdam heeft voorlichtingsfilmpjes gemaakt voor kinderen en jongeren die een operatie moeten ondergaan. De filmpjes laten zien hoe je anesthesie krijgt toegediend en wat er nog meer moet gebeuren voordat je onder het mes kunt gaan. Ze duren ongeveer 10 minuten.
Zie hier.

maandag 11 juni 2012

HAN wil alleen gemotiveerde student fysiotherapie

Zo'n zeshonderd studenten melden zich elk jaar aan bij de opleiding Fysiotherapie bij de HAN. Toch is er slechts plaats voor 220 studenten. Tot vorig jaar werden studenten toegelaten volgens een systeem van gewogen loting. Dit jaar is Fysiotherapie gestart met een eigen, decentrale selectie.
De hoop is op meer gemotiveerde studenten en een hoger studierendement. De selectie begint al vóór de poort. Studenten moesten zich voor 26 maart opgeven en een oriëntatieopdracht maken over de HAN, de opleiding en het beroep. Dit heeft gezorgd voor beduidend minder aanmeldingen, zo’n 400.
Lees verder via snr.nl DS

maandag 4 juni 2012

Crisishulp bij dementie schiet tekort

Bij 61% van de mensen met dementie blijft crisishulp uit, terwijl daar wel behoefte aan is. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en Alzheimer Nederland onder 2400 mantelzorgers. Hoewel mantelzorgers de professionele zorg over het algemeen niet slecht beoordelen, laat die hen op kritieke momenten in de steek, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan aggressieve en onrustige patienten.

Op de website van het Nivel is het hele artikel te lezen en staat de link naar het onderzoek 'Dementiemonitor mantelzorg: problemen, zorgbehoeften, zorggebruik en oordelen van mantelzorgers'.

FB