donderdag 21 maart 2013

Stigmatisering in de psychiatrie


Stigmatisering  komt veel voor in de maatschappij. Iemand die afwijkt  krijgt al gauw een stempel opgedrukt. Psychiatrische patiënten vormen daar geen uitzondering op. In deze Week van de Psychiatrie (18 maart t/m 24 maart) roept Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland, op tot een brede anti-stigma beweging in de samenleving. En dat geldt ook voor binnen de muren!

Zie: hier

maandag 11 maart 2013

Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen

Mensen met een verstandelijke beperking en diabetes hebben moeite om gezond te leven en de regie te houden over hun behandeling. Zij hebben te weinig kennis over hun ziekte en hoe ze hiermee om moeten gaan. Dat geldt ook voor hun mantelzorgers en begeleiders. De interactieve website diabeteszelfindehand.nl, die deze zomer live gaat, biedt hiervoor een oplossing. Op de website kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes en hun omgeving terecht voor informatie, tools en ondersteuning om samen beter om te gaan met diabetes. Vandaar ook de slogan: Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

In ontwikkeling De website wordt momenteel getest door het NIVEL, één van de partijen die betrokken is bij het project 'Diabetes zelf in de hand'. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Mikado kenniscentrum interculturele zorg, Stichting Ookjij.nl en Zorgbelang Gelderland zijn ook bij het project betrokken, dat gefinancierd wordt door Innovatiefonds Zorgverzekeraars. De website is voor de zomer toegankelijk voor het publiek. Meer weten? info@diabeteszelfindehand.nl. DS
Bron: Nivel

dinsdag 5 maart 2013

Therapiefrequenz in der ambulanten logopädischen Praxis, Literaturstudie – Onlineumfrage – Experteninterviews


Drei HAN Logopädie Studentinnen veröffenlichen in der neusten Ausgabe des Forum Logopaedie (Nr. 2, 2013) einen Artikel, der sich basiert auf ihre Studienabschlussarbeit.
Lotte Asmussen, Wiebke Bremer, Cornelia Heldt und Stefan Krüger schreiben in der Zusammenfassung:

"Der Erfolg logopädischer Therapie hängt von unterschiedlichen Faktoren ab. In der Aphasietherapie gilt eine ausreichend hohe Therapiefrequenz als Voraussetzung, um Verbesserungen der sprachsystematischen Leistungen erzielen zu können. Es stellt sich die Frage, welche Rolle die Behandlungsfrequenz für andere Störungsbilder in der ambulanten logopädischen Praxis spielt. Neben einer Analyse der entsprechenden Literatur bietet die hier vorgestellte Arbeit Daten über die Therapiedichte und Umsetzung intensiver Therapie, die durch eine Onlinebefragung und Experteninterviews gewonnen wurden. Sie zeigen, dass großes Interesse an intensiver Therapie besteht, diese aber angesichts verschiedener Hindernisse kaum praktiziert wird. Wie diese überwunden werden können, zeigen beispielhaft Interviews mit Experten auf."
Forum Logoädie ist im Studienzentrum Kapittelweg ein zu sehen.
ks