vrijdag 31 mei 2013

Lezing over de nieuwe DSM-5 en het toenemend aantal psychiatrische diagnoses

Titel: 'Hoe steeds meer kinderen en volwassenen een diagnose kregen'
Door: Lezing en discussie met Prof. dr. Trudy Dehue
Beschrijving: Lezing over de nieuwe psychiatrische classificatie DSM-5 en het toenemende aantal psychiatrische diagnoses.
Datum: woensdag 19 juni 2013
Tijd: 20:00u tot 22:00u
Locatie: Collegezalencomplex 2, Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1
Organisator: Centrum voor Ethiek
Deelname: Gratis deelname voor alle geïnteresseerden ; vooraf inschrijven via www.ru.nl/cve/dehue

Meer informatie en website: www.ru.nl/cve/dehue

Facebook: https://www.facebook.com/events/556529224404921/

Prof. Trudy Dehue vraagt zich af of we wel op een goede manier omgaan met diagnoses die we stellen. Het team dat de DSM-5 samenstelde waarschuwt er voor dat psychiatrische classificaties niet mogen worden gereïficeerd. Men bedoelt daarmee dat stoornissen niet als oorzaken moeten worden gezien.

Reïficeren gebeurt echter op grote schaal. Trudy Dehue analyseert dit taalgebruik als een weliswaar begrijpelijke gewoonte, maar tegelijk één die de toename van het aantal mensen met een diagnose legitimeert en stimuleert, evenals de depolitisering van maatschappelijke problemen.

Trudy Dehue is psycholoog en filosoof en als hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar spraakmakende boek ‘De depressie-epidemie. Over de plicht het lot in eigen hand te nemen’ (2008) werd bekroond met de NWO eurekaprijs en gekozen door NRC Handelsblad als een van de beste internationale non-fictiewerken van de 21e eeuw. In het Studiecentrum aan de Kappitelweg kunt u een exemplaar lenen van dit boek. Momenteel legt zij de laatste hand aan haar nieuwe boek ‘Betere mensen. Over gezondheid als keuze en koopwaar’, dat in 2013 bij Atlas contact zal verschijnen.