dinsdag 13 augustus 2013

Kraakbeen groeit weer aan dankzij kniedistractie

Steeds meer mensen krijgen op jongere leeftijd te maken met een versleten knie (artrose). Een knieprothese is dan niet altijd de ideale oplossing. In de Sint Maartenskliniek in Woerden loopt momenteel een onderzoek naar een andere mogelijke behandeling voor deze patiënten: de kniedistractie. Arts-onderzoeker Karen Wiegant en orthopedisch chirurg Sander Spruijt geven uitleg.
"De studie is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Sint Maartenskliniek Woerden", vertelt Wiegant. "De meeste studiepatiënten worden in Woerden behandeld. Sander Spruijt en Ronald van Heerwaarden zijn erbij betrokken als orthopeed."

Niet voor iedereen Kniedistractie wordt nu alleen nog in onderzoeksverband toegepast. Hierbij wordt gewrichtsdistractie vergeleken met ofwel de standsverandering van het gewricht (tibiakop osteotomie), ofwel de totale knieprothese. Wiegant: "Er gelden specifieke criteria voor patiënten om te kunnen meedoen aan de studie. We hanteren bijvoorbeeld een strikte maximum leeftijd, want op oudere leeftijd herstelt het kraakbeen zich minder goed.

Verder lezen en bron. ks