dinsdag 1 juli 2014

Cinahl biedt handige Quick Lessons en webinars


Cinahl is naast Pubmed een van de belangrijkste medische databanken voor verpleegkundigen. De Engelstalige databank bevat  niet alleen artikelen, maar ook  Quick Lessons voor de verpleegkundige praktijk. Om Cinahl optimaal te gebruiken, biedt Ebsco webinars aan. Cinahl is toegankelijk via de HAN Studiecentra, de link is www.han.nl/studiecentra.Cinahl is een databank waar je bij kunt na inlog met je HAN-account, zowel thuis als op het werk. Het is het handigst als je via de website van de HAN Studiecentra naar Cinahl gaat, want dan krijg je alle fulltext te zien waar je bij zou moeten kunnen.

Quick Lessons
Cinahl heeft ook een aantal Quick Lessons, waarin kort en bondig een aandoening wordt besproken. Het gaat om ruim 100 lessen die je vindt via de blauwe zoekbalk boven in het scherm. Ga  helemaal naar rechts naar ‘Meer’ en kies voor ‘Quick lessons’ (zie afbeelding). Op 2 pagina’s krijg je de belangrijkste verpleegkundige feiten op een rij over bijvoorbeeld autisme of diabetes.


Webinars
Verder is het handig om te weten dat Ebsco webinars aanbiedt voor studenten en docenten. Zo is er op donderdag 3 juli om 9 uur een webinar waar je je voor op kunt geven. Ook op 22 juli staat er eentje in de planning. Meer informatie vind je via deze link: http://training.ebsco.com.

In Cinahl is ook onderzoek opgenomen over het zoeken in Cinahl. Het artikel “Optimal CINAHL Search Strategies for Identifying Therapy Studies and Review Articles” van Sharon Wong vergelijkt Medline met Cinahl en concludeert dat ‘those subject terms unique to CINAHL are more specific to nursing’. Het heeft dus altijd nog zin om zowel in PubMed als in Cinahl op zoek te gaan naar verpleegkundige informatie, een ervaring die ik deel. Nu is dit artikel uit 2006, dus ik zie uit naar een update./ivz